Senaste artiklar:
Venus Optics lanserar 9mm ultravidvinkel för fullformat

Venus Optics lanserar 9mm ultravidvinkel för fullformat
Med en bildvinkel på hela 135 grader är nya Laowa 9mm f/5.6 världens vidvinkligaste, raktecknande fullformatsobjektiv för spegelfria kameror!
Den innovativa optiktillverkaren Venus Optics utökar sitt sortiment av vidvinkelobjektiv med nya Laowa 9mm f/5.6 FF RL. Tack vare sin ovanligt låga distorsion förblir raka linjer i motivet raka även i bilderna, vilket gör Laowa 9mm till världens vidvinkligaste raktecknande objektiv för fullformat. Den extrema bildvinkeln ger ett perspektiv med väldig djupkänsla som kan utnyttjas för kreativa och dramatiska tolkningar av motivet vid exempelvis landskapsfotografering, interiörbilder och arkitektur. En annan fördel är den korta närgränsen, endast 12 cm, användbart vid undervattensfotografering i vatten med dålig sikt. Den korta brännvidden resulterar också i ett mycket stort skärpedjup. Redan vid full bländaröppning blir allting från en halv meter till oändligt skarpt i bilden!
Kompakt och lätt design
Laowa 9mm f/5.6 FF RL är manuellt fokuserat och framtaget speciellt för spegelfria systemkameror. Objektivet är byggt med ett gediget hölje i metall men har konstruerats för att vara så kompakt och lätt som möjligt. Med en längd på endast 6,6 cm och en vikt på 350 gram är det idealiskt för resor och vandringar.
Den mjukgående fokusringen ger hög precision vid skärpeinställning och här finns även en ingraverad skärpedjupsskala. Bländaren är mekanisk och styrs med en traditionell ring med tydliga klicklägen. På grund av sin konvexa frontlins och ett fast monterat motljusskydd saknar objektivet filtergänga och alltså inte kan användas med runda filter. Istället har Laowa tagit fram en lättanvänd magnetisk filterhållare för 100mm fyrkantiga filter.
Enastående optisk prestanda
För att minimera distorsionen och ge maximal skärpa över hela bilden innehåller Laowa 9mm f/5.6 FF RL bland annat två stora asfäriska linser samt två linser av ED-glas som motverkar kromatisk aberration. Avancerad multilagers antireflexbehandling motverkar reflexer och slöjbildning vid motljus. De som ägnar sig åt nattfotografering kommer också att uppskatta den 5-bladiga bländaren som återger skarpa, punktformade ljuskällor i form av vackra stjärnor med 10 armar.

Pris och leverans
Laowa 9mm finns tillgängligt för Sony FE, Nikon Z, Leica/Panasonic L och Leica M. För Leica M erbjuds objektivet dessutom i både en svart- och en silverfärgad version.
Cirkapris (inkl. moms):
Sony FE, Nikon Z och Leica/Panasonic L-fattning: 10 990 kronor
Leica M-fattning (svart eller silver): 12 390 kronor

För ytterligare information: info@molfo.se samt www.laowa.se
Sammanfattning viktiga egenskaper
• Kompakt, raktecknande 9mm ultravidvinkel för fullformat
• Hög optisk kvalitet, med asfäriska linser och ED-glas
• Påkostad byggkvalitet med hölje av metall
• Manuell fokus och mekanisk bländarring
• Mycket kort närgräns, endast 12 cm
• 100mm filterhållare finns som tillbehör

Specifikationer

Brännvidd: 9 mm
Ljusstyrka: 5.6
Bildformat: 24 × 36 mm (fullformat). Passar även APS-C
Bildvinkel: 135˚
Objektivfattning: Finns för Sony FE, Nikon Z, Leica M och L-fattning
Fokusering: Manuell
Bildstabilisering: Nej
Optisk konstruktion: 14 linser / 10 grupper
Minsta bländare: 22
Närgräns: 12 cm
Maximal förstoring: 0,21x (skala 1:4.8)
Antal bländarlameller: 5
Filterdiameter: Filtergänga saknas
Mått: 62.4 x 66 mm
Vikt: 350 gram
Övrigt: Fast monterat motljusskydd
Medföljande tillbehör: Främre och bakre objektivlock