Senaste artiklar:
Kompakt 11mm ultravidvinkel för fullformat, Laowa

Kompakt 11mm ultravidvinkel för fullformat

Venus Optics lanserar ett nytt objektiv för spegelfria fullformatskameror som verkligen töjer på gränserna; det superkompakta Laowa 11mm f/4.5 FF RL.  Objektivet väger endast 254 g men erbjuder en bildvinkel på 126 grader!

Fotografer som föredrar fullformat men ändå vill behålla sin utrustning så lätt och kompakt som möjligt bör ta en titt på Venus Optics senaste ultravidvinkel; Laowa 11mm f/4.5 FF RL. Objektivet är framtaget för spegelfria kameror och vid konstruktionen har minimala mått prioriterats samtidigt som mycket möda har lagts på att ge bästa möjliga bildkvalitet. Laowas 11mm är knappt 6,4 cm långt och väger endast 254 gram.

Objektivet erbjuder även hög byggkvalitet och har hölje och bajonett av metall. Fokuseringen är manuell och närgränsen endast 19 cm. Tack vare den extremt korta brännvidden blir skärpedjupet mycket stort redan vid full bländaröppning. Med fokuseringsringen inställd på 1 meter och bländaren på f/8 blir allting från 35 cm till oändligt skarpt i bilden!

Fångar mer i bilden
Trots att det här inte är en fisheye-konstruktion utan en traditionell ultravidvinkel som tecknar ut hela bildytan hos en fullformatssensor, erbjuder Laowa en enastående stor bildvinkel på 126°. Med 11mm får man helt enkelt med betydligt mer av motivet än med vanligare förekommande 14mm och 15mm ultravidvinklar. Trånga utrymmen är inte längre ett problem. Laowa 11mm f/4.5 FF RL är helt enkelt ett fantastiskt användbart objektiv för allt från landskap och stadsvyer till arkitektur och interiörbilder.

Avancerad linskonstruktion
Laowa 11mm f/4.5 FF RL innehåller en påkostad optisk design bestående av 14 linser indelade i 10 grupper. Här ingår bland annat 2 asfäriska linser som används för att ge maximal skärpa över bildytan samt 3 linser av ED-glas (Extra low Dispersion) och 1 lins av HR-glas (High Refraction) som tillsammans motverkar kromatisk aberration.

Även om 11mm f/4.5 FF RL inte är ett av Laowas Zero-D objektiv ger det låg distorsion, särskilt för en så vidvinklig brännvidd. Raka linjer i bilderna blir endast måttligt böjda vilket är enkelt att åtgärda i ett bildbehandlingsprogram som Adobe Lightroom eller Photoshop Camera Raw.

Den 5-bladiga bländaren återger skarpa, punktformade ljuskällor i form av vackra stjärnor med 10 armar. Det kan utnyttjas för att skapa stämningsfulla bilder där solen eller strålkastare i nattscener blir en viktig del av uttrycket.

Kompatibelt med både runda och fyrkantiga filter
Till skillnad från de flesta andra ultravidvinklar går det att använda vanliga, runda filter med Laowa 11mm f/4.5 FF RL. Objektivet har en främre filterfattning med 62 mm gänga, bekvämt när du vill montera ett cirkulärt polarisationsfilter.

För dig som vill fotografera landskap på en mer avancerad nivå, till exempel med hjälp av graduerade ND-filter som tonar ned en ljus himmel, erbjuder Laowa även en särskild hållare för 100 mm fyrkantiga filter som extra tillbehör. Filterhållaren och de speciella filterna passar ihop med magnetiska kontakter vilket gör dem snabba och bekväma att använda.

Pris och leverans

Laowa 11mm f/4.5 FF finns med fattning för Sony FE, Nikon Z samt Leica M och L. Versionen med Leica M-fattning erbjuder mätsökarkoppling i bajonetten som ger stöd för avståndsmätaren i Leicas M-kameror. Denna version finns dessutom i både svart och silverfärg.

Cirkapris (inkl. moms):

Sony FE, Nikon Z och Leica/Panasonic L-fattning: 9 990 kronor

Leica M-fattning (svart eller silver): 11 500 kronor

Objektivet finns tillgängligt för leverans i början av oktober.

Venus Optics och Laowa distribueras av Molfo AB. För ytterligare information: info@molfo.se samt www.laowa.se

Sammanfattning viktiga egenskaper

  • Superkompakt ultravidvinkel för fullformat
  • 126 graders bildvinkel
  • Designad för spegelfria kameror
  • Manuell fokus och mekanisk bländare
  • Stöd för mätsökarkoppling med Leica M
  • Hölje i metall
  • 62 mm filterfattning

Specifikationer

Brännvidd:
11 mm
Ljusstyrka: f/4.5
Bildformat: Fullformat (24 × 36 mm). Passar även APS-C
Bildvinkel: 126˚
Objektivfattning: Sony FE, Nikon Z, Leica M och L-fattning
Fokusering: Manuell
Bländarstyrning: Manuell, mekaniskt styrd bländare
Bildstabilisering: Nej
Optisk konstruktion: 14 linser / 10 grupper
Minsta bländare: 22
Närgräns: 19 cm
Maximal förstoring: 0.1x (skala 1:10)
Antal bländarlameller: 5
Filterdiameter: 62 mm

Längd: 63.5 mm

Diameter: 58 mm
Vikt: 254 gram
Medföljande tillbehör: Motljusskydd. Främre och bakre objektivlock